24 Mayıs 2016 Salı

Türkiye'nin En Güzel 10 Plajı

Türkiye'nin En Güzel 10 Plajı

İztuzu Plajı, Dalyan
Doğa harikası Dalyan İztuzu Kumsalı, Radar tepesinin eteğinden Dalyan Boğaz’ına kadar 5 bin 400 metre uzunluğundadır. Boğazın batısındaki Küçük Plaj kumsalını da ilave ederseniz, toplam uzunluk 6 kilometreyi aşmaktadır. Caretta Carettaların yumurtalarını bırakabilmelerine çok uygun olan ince kumlu bu plajın Batı tarafına teknelerle, Doğu tarafına ise karayoluyla gidiliyor. Her iki tarafın da farklı özellikleri var. İki uçta 2 ayrı plaj tesisi var. 
Tekne ile gidilen taraftakinin adı Dalyanağzı Plajı. Karayolundan gidilen ise İztuzu Plajı. Her 2 plajı da Dalyan Belediyesi işletiyor. Kumsalın orta kısmı ise tamamen doğal haliyle sizi bekliyor. Plaj geceleri tamamen kaplumbağalara ve koruyuculara bırakılıyor.
Kaputaş Plajı
Kaputaş plajı Kalkan’dan Kaş istikametine doğru giden, dağların dik yamaçları altında, bir tarafında da denizi gördüğünüz eşsiz manzaralı gözünüzle maviyle yeşilin olabildigine dansınını izler akdenizin mavasine bakarken dalar gidersiniz. 
Kalkandan çıktıgınızda kaputaşa geldiğinizi zaten yol kenarında parketmiş arabalardan anlayabiliyorsunuz. Kaputaş Plajı’nda sadece deniz ve kum var. Burası yoldan geçerken durup denize girip birkaç saat geçirdikten sonra yola devam edebileceğiniz bir yer. Kaputaşın kalkana uzaklığı en fazla 10 dakikalık mesafede.
Çıralı Plajı
Antalya Kemer’e bağli ÇIRALI beldesi, “Güneşi, denizi ve doğa güzelliklerinin” yanı sıra tarihi zenginlikleriyle insanlarin ilgisini çekmektedir. Güney ucunda Olympos antik kenti, kuzey batisinda Yanartas (Chimera) bulunmaktadır.
Akdeniz’ in en temiz yerlerinden birisi olan Çirali sahili 3,2 km uzunlığundadır. Genişliği ise 50-10 metre arasında değişmektedir. Kumsal denizden itibaren yumusak bir egimle yükselmektedir. Her iki ucunda kayaliklarla sinirlanmistir. 
Genel olarak ince taneli yüksek kaliteli kum yapisina sahiptir. Güney ucunda antik Olimpos kentinin içinden geçerek gelen dere denize denizle birleşir.
Phaselis
Kemer'den yaklaşık 12 km. mesafede, Tekirova köyü yakınlarında bulunan ve eski bir Likya antik kenti olan Phaselis, muhteşem doğal güzellikleri, tarihi ve plajı ile Antalya Kemer'de mutlaka görülmesi gereken önemli tatil ve ören yerlerinden birisidir.
Phaselis'in tarihi M.Ö. 7.yy. dayanır. Pers, Büyük İskender, Ptolemaios ve Rodos Krallığı hakimiyetinde kalmış olan kent bir süre de korsan Zeniketes'in hakimiyetinde kalmıştır.
Kent M.Ö. 42 yılında Bürütüs tarafından Roma'ya bağlanmış ve Bizans döneminde piskoposluk merkezi olmuştur. Rodos'lular tarafından ise M.Ö. 693 yılında bir liman şehri olarak kurulmuştur.
Patara
Patara kumsalı, çevredeki kumsalların en uzunu ve en görkemlisidir. 18 km. uzunluğundaki kumsalın derinliği yer yer 200-300 metreye ulaşır. Kumu incedir. Denizi ise sığdır. 
Patara Plajı, İngiliz Sunday Times gazetesi tarafından 'Dünyanın En Güzel Plajları' arasında gösterilmiştir. Patara plajı genişliği ve uzunluğu nedeniyle geçmişte Yeşilçam filmleri tarafından çöl sahnelerinde fon olarak kullanılmıştır. O eşsiz doğa manzarasını; denizin, rüzgarın ve kumun sessiz gücünü iliklerinize kadar hissetmek istiyorsanız, sahilimiz sizleri beklemektedir. 
Patara kumsalı deniz kaplumbağalarının (caretta caretta) yumurta bıraktıkları ender plajlardan birisidir. 
Hisarönü Datça
Datça yarımadasına bakan iki küçük plajı, Türkiye’nin 20 sene öncesini hatırlatan restoran ve küçük pansiyonlarıyla Hisarönü Koyu, esintili havasından dolayı rüzgar sörfçülerinin tercihi.
Bodrum Ortakent Kargı Plajı
Deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfini en iyi şekilde nerede yaşayabileceğinizi merak ediyorsanız, tek ifadeyle Kargı Koyuyu denilebilir. 
Tekne imalatında da biraz kendinden söz ettiren bu tatil beldesi, farklı güzelliklere sahip bir yerdir. Denizini anlatmak için doğrusu çok düşünmek gerek. Çünkü ancak yaşanarak anlaşılabilecek berraklığa sahip olan denizde, keyifli yaz günlerinin tadını çıkartabilirsiniz. Adını deve turlarının yapılmasından dolayı alan koy, plajıyla da misafirlerine unutulmaz bir yaz tatili keyfini sunuyor.
Farklı yönleriyle değerlendirilebilecek güzelliklere sahip olan Camel Beach, denize 100 metre mesafede olmasıyla da yine yaz aylarında değerlendirilebilecek en güzel yerlerden biri olma özelliğine sahiplik ediyor.
Gökova Akbük
Gökova Körfezi'nin en benzersiz ve en vazgeçilmez tatil bölgelerinden biridir Akbük Koyu. Sessizliğiyle, sakinliğiyle ve tertemiz sularıyla huzuru bol bir köşedir. 
Koy, Gökova Körfezi'nin kuzeyinde kalır. Burada küçük bir iskele ve birkaç lokanta bulabilmek mümkündür. Akbük Koyu il merkezine 48 kilometre uzaklıktadır. Muğla'nın birbirinden güzel koylarından birini oluşturan Akbük'te Karia Antik Kenti'ni ve Keramos kalıntılarını gezip görebilme imkanına da sahipsiniz. 
Ölüdeniz Kelebekler Vadisi
Kelebekler Vadisi, Muğla ili, Fethiye ilçesi Ölüdeniz belde sınırları içerisinde bulunan vadi. Sahip olduğu endemik türler nedeniyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ'ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, 8 Şubat 1995'de 1. derecede doğal Sit ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır. 
350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan Vadi ismini, barındırdığı 80'den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır. Kaynağı Faralya mahallesinde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Vadi'nin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz'e ulaşır.
Ovabükü Datça
Datça Ovabükü'ne tatil yapmaya gelenlerin mevsimi kuşkusuz ki diğer tatil beldelerinde de olduğu gibi yaz mevsimidir. Oysa gidip de Datça'da yaşayan, bu beldeyi az çok bilen birine sorduğunuzda, size Datça'nın en güzel zamanının ağustos ayından sonra olduğunu söyleyeceklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder