17 Haziran 2016 Cuma

Kos Adası, Bodrum

Bodrum Kos Adası

Kos, Türkiye’ye en yakın Yunan adalarından birisi. Bodrum’un Akyarlar köyüne mesafesi yalnızca 4-5 km'dir. Türkçesi İstanköy olsa da çok kullanılmıyor. Nüfusu 33.000’in biraz üzerinde. Ada ününü, Batı tıbbının kurucusu kabul edilen Hipokrat’a borçlu. Hipokrat, M.Ö. 460’lı yıllarda Kos’ta doğmuş ve hayatının önemli bir kısmında Kos’ta geçirmiş.
 
Adanın köklü tarihi Hipokrat’tan da öncesine, Batı Anadolu’nun en eski haklarından olan Karyalılara kadar dayanıyor. Osmanlılar,Kos’u 1523’te Hospitalier Şövalyeleri’nin elinden almış ve 1912’ye kadar tam 400 yıla yakın yönetmiş. Ada 1912’de İtalyan, II. Dünya Savaşı sırasında Alman, savaş sonrasında İngiliz yönetimi altına girdikten sonra 1947’de Yunanistan’a devredilmiş.
 
Kos, mübadele sırasında İtalyanların elinde olduğu için tıpkı Rodos gibi Türkiye ile Yunanistan arasındaki mübadele anlaşmasından etkilenmemiş ve adada yerleşik olan Türkler, orada kalmaya devam etmiş. Bugün adada Yunanistan vatandaşı olan Türklerin nüfusunun 1500-2000 arasında olduğu tahmin ediliyor ve ağırlıkla Kos’un merkezine çok yakın mesafede bulunan Platani kasabasında yaşıyorlar.
 
Kos'ta Gezilecek Yerler ?
 
Asklepion
Hipokrat Ağacı
Yel Değirmenleri
Şövalyeler Kalesi
Plajlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder